opc_loader 

PASSION LILIE

Ontwerpster Katie Schmidt: Mijn missie in het leven is om de wereld waarin ik leef te verbeteren en vanwege mijn liefde voor design heb ik ervoor gekozen dit te doen door middel van mode. Ik maak alle technische tekeningen, patronen, en voorbeelden met de hand. Mijn hart en ziel gaan in elk stuk. Ik ben gefascineerd door de oude Indiase ambachtelijke technieken van verven en weven.

                                                       

   

                                                                  


 

Passion Lilie is een fair trade en milieuvriendelijke kledingmerk met een missie om ambachtslieden over de hele wereld te emanciperen door waardig werkgelegenheid te creëren. Zij geloven dat deze positieve manier van werkgelegenheid leidt tot een duurzame samenlevingen en een betere wereld.

Eerlijke handel is geen liefdadigheid. Het is een op handel gebaseerde beweging die zich richt op het creëren van langdurige relaties op basis van transparantie, vertrouwen en respect. Passion Lilie is toegewijd aan het geven van eerlijke lonen en werkt samen met organisaties die veilige en gezonde werkomstandigheden bieden. Organisaties die lage kosten of gratis on-the-job training bieden, vrije tijd voor onderwijs, leningen en financieel advies geven, mogelijkheden voor gezondheidszorg en vooral een positief werkomgeving creëren.

      
 

Passion Lilie is toegewijd aan het behoud van het milieu door het gebruik van natuurlijke plantaardige kleurstoffen en doen aan energie-, afval- en waterreductie in het productieproces. Stoffen worden met de hand gewassen in de lokale waterwegen en gedroogd in de zon, restjes worden gebruikt voor accessoires en handwerk.

 

Ongeveer de helft van de sjaals en tassen van Passion Lilie worden geproduceerd in de staat Andhra Pradesh (India). Het stof wordt bedrukt d.m.v. ‘block printing’ en door de kunst van Kalamkari, hier worden natuurlijke plantaardige kleurstoffen gebruikt.

Hand block printing is een eeuwenoude Indiase kunstvorm waarbij een handgesneden teakhouten blok gebruikt wordt. De blok wordt in kleurstof gedompeld en met de hand wordt op katoen of zijde gestempeld. Het ontwerp voor het blok is meestal een traditioneel motief. Het motief wordt op een blok geplaatst door een meester-ambachtsman die vervolgens het blok wegsnijdt om een ​​stempel te maken.


"Zolang we geen eerlijke lonen betalen, is het voor de ambachtslieden niet mogelijk om hun families 
te onderhouden en te ondersteunen."  

 

De block printing workshop begon in 1969 door een handweefgetouw wever en nu hebben zijn twee zonen het bedrijfje overgenomen. Beide broers zijn niet alleen toegewijd en zeer goed geïnformeerd over deze kunstvorm, maar ze zijn ook goede, betrouwbare mensen die een geweldige en opbeurende werkomgeving hebben gecreëerd.

        

De workshop biedt regelmatig werk aan ongeveer 10 vrouwen en mannen met verschillende religieuze achtergronden, moslims, christenen en hindoes. Ondanks de religieuze verschillen werken ze allemaal in vrede samen. Sommige ambachtslieden werken al 35 jaar in de werkplaats. 

Dankzij deze workshop leven de ambachtslieden boven de armoedegrens, maar veel van hun buren in het kleine dorpje hebben het wel nog moeilijk. Niet alleen betaalt de workshop eerlijke lonen die boven het nationale minimumgemiddelde liggen en boven wat andere workshops betalen, maar ze bieden ook veel voordelen.  

VOORDELEN 

* Gezondheidszorg - een vrouw had een oogoperatie nodig en de workshop hielp bij de betaling ervan
* pensioenfonds
* Veilige en schone werkomstandigheden
* Betalen van voorschotten of leningen indien nodig
* Dubbel loon als ze ervoor kiezen om over te werken
* Vrije tijd voor persoonlijke of religieuze behoeften
* Een nieuwe saree per jaar (typisch Indiase kleding)
* Bedspreien
* Land en huisvesting bijstand voor degenen die in nood zijn. De eigenaren van de werkplaats schonken een deel van het land van hun vader en 20.000 INR (ongeveer $ 330) voor deuren en ramen aan vier verschillende trouwe werknemers die al meer dan 20 jaar in dienst waren. Overheidssteun was beschikbaar voor extra bouwmaterialen zoals toiletten en elektriciteit.

De andere helft van de sjaals van Passion Lilie worden in Jaipur bedrukt door een fairtrade organisatie die ongeveer 10 zeer bekwame mensen (block printers) in dienst heeft. Deze mannen ontvangen een bovengemiddeld salaris, betaald ziekteverlof en vakantieverlof, hulp bij het verkrijgen van een ziektekostenverzekering en leningen indien nodig.

De ‘block printing unit’ waar de sjaals worden bedrukt, werd in 1980 door de vader van Abdul opgestart als tapijtbedrijf. Abdul nam het bedrijf over in 1990 en begon te werken met block printers. Abdul is een slimme man die aandacht besteedt aan trends in de industrie en ervoor zorgt dat zijn werknemers de best mogelijke zorg ontvangen. Katie werkt nauw samen met Abdul bij de ontwikkeling van nieuwe ontwerpen. Abdul zorgt ervoor dat zijn werknemers voldoende vrije tijd krijgen voor de vele feestdagen en festivals in India en hij geeft ze zelfs een kleine bonus of geschenk tijdens de belangrijkste feestdagen.

        

Passion Lilie gebruikt ook veel handgeweven en ikat geverfde stoffen, die zijn gekocht bij een familie van handwevers die in een dorp buiten Hyderabad in de staat Andhra Pradesh wonen. De familie bezit drie kleine huizen, die fungeren als weef- en verfeenheden. Ze hebben 5-10 werknemers in dienst en ontvangen een bovengemiddeld salaris. Sommige arbeiders zijn analfabeet en andere zijn wel opgeleid, maar ze komen allemaal uit het plaatselijke dorp.

Passion Lilie is het eerste en enige buitenlandse bedrijf waarmee deze familie samenwerkt. De familie is meer dan dolblij met het reguliere werk dat Passion Lilie levert. Katie werkt voortdurend met hen samen om hun eerlijke handelspraktijken te verbeteren. Bovendien biedt Katie tijdens elk bezoek ontwerphulp bij het ontwikkelen van nieuwe patronen.

Het oude ikat-verfproces. Ikat, wat 'binden' betekent in het Indonesisch, omvat het aanbrengen van bindingen, die het binnendringen van kleurstof weerstaan, op de draden in het gewenste patroon, de draden worden vervolgens geverfd, de bindingen worden verwijderd en uiteindelijk worden de draden geweven in stof. De patronen kunnen zeer ingewikkeld zijn, afhankelijk van het aantal kleuren en bindingen dat wordt gebruikt. In de oudheid was ikat verven vaak een statussymbool van rijkdom en macht, omdat het zo tijdrovend was.

Alle kledingproductie van Passion Lilie wordt gedaan in Bangalore door een fairtrade-gecertificeerde organisatie met ongeveer 10-15 vrouwen uit gemeenschappen met lage inkomens. Deze vrouwen krijgen gratis on-the-job training, een bovengemiddeld salaris, 24 dagen ziekteverlof en 11 door de overheid betaalde vakantiedagen, hulp bij het verkrijgen van een ziektekostenverzekering en financieel advies.