opc_loader 


 Fair Plaids of vloerkleed uit Segou (Mali) 
 Handgesponen en gebreid bio katoen, naturel of gekleurd.
 Katoenproject van het studiebureau “South Research”  

                                   Handmade
❤


                   

                             
 

Resultaat:1
Resultaat:1

KATOENPRODUCTIE IN SEGOU (MALI)

Mali is (na Egypte) de tweede belangrijkste exporteur van katoen en het merendeel van de katoen wordt uitgevoerd zonder verdere verwerking. Alle toegevoegde waarde van dit waardevolle product wordt dus gerealiseerd in landen waar de verdere verwerking gebeurt. (Europa, USA, China)

Het spinnen van katoen op traditionele wijze met de spindle (stokje verzwaard met steentje) is de traditionele bezigheid bij uitstek voor vrouwen in de katoenregio’s. Het is zelfs een deel van je identiteit : vrouw wordt je ondermeer door te leren spinnen.

Die traditie dreigt echter te verdwijnen en spinnen wordt meer en meer een activiteit van “oude vrouwen”.

De laatste 10 jaar is er meer vraag naar handgesponnen katoen o.a. ETC een Nederlandse NGO nam daarom het initiatief om het spinnenwiel in te voeren, om op die manier te komen tot een meer rendabele activiteit en om de jonge vrouwen te interesseren.
Het spinnewiel die nu gebruikt wordt is vervaardigd uit metaal en met een fietswiel.

De CRAS (CoordinationRégionale des Artisans de Ségou), lokale afdeling van de Nationale Federatie van de Artisans van Mali (FNAM) werd in contact gebracht met de Stichting “Gilles” van de onderneming “Etaplighting” voor de financiering van de promotie en de verspreiding van het spinnenwiel.